Príčina obezity genetické riziko
Za primárne príčiny nadváhy a obezity sú často považované sedavý životný štýl a nevyvážená strava. Je to naozaj tak?
Vedecký pokrok v posledných rokoch ale poukazuje na genetické predispozície určitých ľudí k obezite. Genetika ovplyvňuje našu hmotnosť (40 - 70%), rozloženie tuku v tele ( až 55% ) a tiež metabolizmus.
Podľa vedcov hodnota Indexu telesnej hmotnosti (BMI) pochádza v priemere 20% od matky a 20% od otca . Deti rodičov s obezitou majú väčšiu pravdepodobnosť, že budú v dospelosti trpieť obezitou.
V súčasnosti boli identifikované stovky génov, ktoré môžu prispieť k riziku obezity. Väčšina z nich má sama o sebe malý účinok, ale keď sa skombinujú, môžu významne zvýšiť riziko obezity. Človek, ktorý má určité gény, ťažšie odoláva súčasnému obezogénnemu prostrediu ( napríklad dostupnosť a nevhodné zloženie jedla a nízka pohybová aktivita). V rodinách sa dedia rodinné zvyklosti, sortiment a množstvo konzumovanej stravy, recepty, sklon k pohybu a životný štýl.
Vplyv dedičnosti je tiež významný pri chudnutí a následnom udržaní hmotnosti.
Zatiaľ čo naše gény ovplyvňujú riziko obezity, vplyv ich prínosu je možné upraviť environmentálnymi faktormi, ako sú napríklad naše zvyky v životnom štýle, najmä strava a pohybová aktivita.
Podľa odborníkov z dlhodobého hľadiska (minimálne 20 rokov) môže dodržiavanie vyváženej stravy odolávať účinkom genetických predispozícií k obezite.
Do úvahy prichádzajú tri typy diét :
- Diéta AHEI (Alternative Healthy Eating Index) vyvinutá Harvardskou univerzitou, uprednostňuje ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, bielkoviny rastlinného pôvodu, nesladené nápoje, nenasýtené tuky (olivový olej).
- DASH diéta (Dietetický prístup k zastaveniu hypertenzie), ktorú navrhli americkí vedci, je inšpirovaná vegetariánskou stravou a jej cieľom je znížiť krvný tlak. Jej základom je ovocie a zelenina, celozrnné výrobky a mliečne výrobky. Červené mäso sa neodporúča, nahradí sa bielym mäsom alebo rybami. Tuky, ako aj sladké jedlá a nápoje sú veľmi obmedzené.
- Stredomorská strava - nemusí dosiahnuť rovnaký účinok.
Dodržiavanie diét AHEI a DASH by umožnilo ľuďom so silnou genetickou predispozíciou schudnúť a mohlo by sa tak obmedziť riziko vzniku obezity. Dlhodobé dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy zostáva najlepším prínosom v boji proti obezite.