Príčina obezity genetické riziko

Za primárne príčiny nadváhy a obezity sú často považované sedavý životný štýl a nevyvážená strava. Je to naozaj tak?

Príčina obezity  genetické riziko

Vedecký pokrok v posledných rokoch ale poukazuje na genetické predispozície určitých ľudí k obezite. Genetika ovplyvňuje našu hmotnosť  (40 - 70%),  rozloženie tuku v tele ( až 55% ) a tiež  metabolizmus.

Podľa vedcov hodnota Indexu telesnej hmotnosti (BMI) pochádza v priemere  20% od matky a 20% od otca .  Deti rodičov s obezitou majú väčšiu  pravdepodobnosť, že budú v dospelosti  trpieť obezitou.

V súčasnosti boli identifikované stovky génov, ktoré môžu prispieť k riziku obezity. Väčšina z nich  má sama o sebe malý účinok, ale keď sa skombinujú, môžu významne zvýšiť riziko obezity. Človek, ktorý má určité gény, ťažšie   odoláva  súčasnému obezogénnemu prostrediu ( napríklad dostupnosť a nevhodné zloženie jedla a nízka  pohybová  aktivita). V rodinách sa dedia  rodinné zvyklosti, sortiment a množstvo  konzumovanej stravy, recepty, sklon k pohybu  a životný štýl.

Vplyv dedičnosti je tiež významný pri chudnutí a následnom udržaní hmotnosti.

Zatiaľ čo naše gény ovplyvňujú  riziko obezity, vplyv ich prínosu je možné upraviť environmentálnymi faktormi, ako sú napríklad naše zvyky v životnom štýle, najmä strava a pohybová aktivita.  

Podľa odborníkov z dlhodobého hľadiska (minimálne 20 rokov) môže dodržiavanie vyváženej stravy  odolávať  účinkom genetických predispozícií k obezite. 

Do úvahy prichádzajú tri typy diét :

  1. Diéta AHEI (Alternative Healthy Eating Index) vyvinutá Harvardskou univerzitou,  uprednostňuje ovocie a zeleninu, celozrnné výrobky, ryby, bielkoviny rastlinného pôvodu, nesladené nápoje, nenasýtené tuky (olivový olej).
  2. DASH diéta (Dietetický prístup k zastaveniu hypertenzie), ktorú navrhli americkí vedci, je inšpirovaná vegetariánskou stravou a jej cieľom je znížiť krvný tlak. Jej základom je ovocie a zelenina, celozrnné výrobky a mliečne výrobky. Červené mäso sa neodporúča, nahradí sa bielym mäsom alebo rybami. Tuky, ako aj sladké jedlá a nápoje sú veľmi obmedzené.
  3. Stredomorská strava -  nemusí dosiahnuť rovnaký účinok.

Dodržiavanie diét AHEI a DASH by umožnilo ľuďom so silnou genetickou predispozíciou  schudnúť a mohlo by sa tak obmedziť riziko vzniku obezity. Dlhodobé dodržiavanie zdravej a vyváženej stravy zostáva najlepším prínosom v boji proti obezite.  

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo