Príčina obezity jedlo
Ultra-spracované potraviny, ktoré sa v súčasnosti vyskytujú na celom svete, prispievajú podľa odborníkov k rýchlemu nárastu obezity. Čo s tým vieme urobiť?
riemyselne spracované potraviny sa začali dostávať do našej stravy približne pred 200 rokmi a spôsobili veľké zmeny vo výžive človeka. V posledných rokoch sa výrazne rozšírili a predstavujú pre ľudí základ jedálnička.
Sú to všetky potraviny, ktoré boli chemicky spracované, upravené alebo vyrobené z rafinovaných surovín a umelých látok. Ide prevažne o výrobky z bielej múky a cukru, vyprážané jedla, fast foody, sladkosti, keksy, chipsy, zmesi na prípravu jedál, ale aj rozne polotovary, rafinované oleje a sladené nápoje. Sú veľmi nezdravé, neobsahujú žiadne alebo iba minimum výživných látok, vitamínov, minerálov a enzýmov.
Najdôležitejšie je, že došlo k významnému nárastu množstva spracovaných potravín, ktoré sú široko dostupné, kaloricky bohaté, cenovo dostupné a silne propagované.
Požadovaná chuť a textúry spracovaných potravín v kombinácii s atraktívnym balením a rozsiahlym marketingom sú spojené s riadiacimi systémami chuti do jedla, ktoré zvyšujú chuť do jedla, motiváciu k jedlu a hodnotu potravinovej odmeny a môžu viesť k zvýšenému príjmu potravy.
Je preukázané, že ultra spracované jedlá nám dvíhajú chuť do jedla. Keď ich zjeme, nedostaví sa pocit sýtosti, ale naopak máme stále pocit, že ešte na niečo máme chuť. Je to preto, lebo tieto potraviny spúšťajú iné hormóny, presne opačné ako tie, ktoré by nám mali napovedať, že sme sýti.
Obvykle sú spracované potraviny oveľa lacnejšie ako výživovo viac prospešné nespracované potraviny, čo ďalej vytláča spotrebu zdravých potravín, najmä v znevýhodnených populáciách.
Epidémia obezity sa objavila za posledných 40 rokov a odráža tieto zmeny v potravinovom prostredí. Kedysi bol prírastok hmotnosti zo spracovaných potravín spojený so západnou stravou, v súčasnosti je pozorovaný v mnohých krajinách s nízkym a stredným príjmom a podkopáva miestne stravovacie návyky a prispieva k rýchlemu nárastu obezity.
Americký National Heart, Lung and Blood Institute navrhuje plán zdravého stravovania, aby telo malo dostatok živín, ktoré potrebuje každý deň a zaistený stály kalorický príjem :
- v strave mať dostatok zeleniny, ovocia, celozrnných obilnín a nízkotučných mliečnych výrobkov
- jedlá si pripravovať z chudého mäsa, hydiny, rýb, fazule, vajec a orechov.
- je treba obmedziť príjem nasýtených mastných kyselín, transmastných kyselín, sodíka a pridaných cukrov
- nezabudnúť kontrolovať veľkosť porcií, kalorickú hodnotu stravy a mať dostatok pohybovej aktivity.