Nadváha a obezita – problém tretieho tisícročia

Medzi významné zdravotné problémy našej populácie patrí obezita, ktorá je považovaná právom za celosvetovú epidémiu a má ju takmer 2 mld ľudí vo svete.

Nadváha a obezita – problém tretieho tisícročia

Vyskytuje sa nielen u dospelých, ale rizikové je jej  neustále zvyšovanie u detí. Obezita už nie je estetickým problémom niekoľkých jednotlivcov, ale stal sa z nej vážny socioekonomický problém.

Nárast obezity je vo väčšine prípadov spôsobený nevhodnou skladbou stravy a prejedaním sa, sedavým spôsobom života, nedostatkom telesného pohybu a obezitogénnym prostredím.  

Obezita je považovaná za chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele ukladá nadmerné množstvo tukového tkaniva, ktoré môže spôsobovať rôzne druhy ochorení.

Trochu  histórie

Obezitu poznali už naši predkovia pred vyše 25.000 rokmi. Archeologické vykopávky sošiek  Venuše ( Moravany nad Váhom, Willendorf v Rakúsku,  Věstonice na južnej Morave , Malta ), zobrazujú ženu plných tvarov  ako symbol plodnosti , materstva a ideál krásy.

Pozornosť obezite venovali aj starovekí lekári napríklad  Avicenna, Hippokrates a Galén, ktorí  upozorňovali na jej zdravotné riziká a navrhli prvé postupy liečby.

V stredoveku sa obezita vyskytovala u najmä vo vyšších vrstvách spoločnosti, medzi feudálmi,  na rozdiel od ostatného obyvateľstva, ktoré vo väčšine prípadov trpelo chudobou.

Nové poznatky a hypotézy o vzniku obezity sa objavujú v 18. a 19. storočí , a niektoré z nich  sú aktuálne aj v súčasnej dobe. Vďaka rozvoju lekárskej vedy bola intenzívnejšie venovaná pozornosť zdravému fyzickému a psychickému vývoju človeka.

V  20. storočí vznikajú  rôzne druhy redukčných diét a neskôr nové lieky na liečbu obezity.

Aby sme mohli riešiť obezitu, musíme pochopiť  jej problematiku, to znamená vedieť čo je obezita , kedy vzniká, aké sú jej príznaky, zdravotné následky a ako máme postupovať pri jej prevencii a liečbe.

 

Čo je obezita?

Podľa Európskej asociácie pre výskum obezity ( EASO ) je  obezita definovaná ako abnormálne alebo nadmerné množstvo tuku, uložené vo vnútri viscerálnej a brušnej oblasti, ktoré môže zhoršiť zdravie. Obezita je vstupnou bránou pre  celý rad chronických ochorení, včítane diabetu 2.stupňa, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.

 

Pre určenie stupňa obezity sa používa  v praxi :

  1. výpočet Indexu telesnej hmotnosti ( BMI ) -  hmotnosť človeka v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch ( kg/m2), ktorý je najužitočnejší ukazovateľ zdravotného rizika spojeného s nadváhou a obezitou

 

BMI = hmotnosť ( kg)

                             Výška (m2)

Klasifikačná tabuľka je z FB, môže sa zmenšiť

BMI

Kategória

Riziko

pod 18,5

Podváha

stredné až vysoké

18,5 - 24,9

Normálna hmotnosť

nízke

25,0 - 29,9

Nadváha

zvýšené

30,0 - 34,9

Obezita 1. stupňa

stredné

35-39,9

Obezita 2. stupňa

vysoké

nad 40

Obezita 3. stupňa

životu nebezpečné

 

  1. meranie obvodu pása na vyhodnotenie brušného tuku a ukazovateľa  zdravotného rizika spojeného s nadmerným  množstvom tuku v páse : obvod pása meriame v polovici vzdialenosti medzi okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti. Krajčírsky meter prikladáme ako opasok v horizontálnej polohe.

 

zdravý obvod pásu – z letáku Fakta o obezite EASO k WOD

  1. jednou z najpresnejších metód určenia obezity je meranie zloženia tela bioimpendančnou analýzou, ktorá umožňuje zmerať tukovú a beztukovú hmotu tela.

 

percento telesného tuku – leták Fakta o obezite EASO k WOD

 

Podľa rozloženia tuku v tele rozlišujeme 2 typy obezity :

- gynoidný ( ženský typ obezity- obezita v tvare hrušky ) s kumuláciou v oblasti

  bokov  a stehien, je menej nebezpečná

- androidný ( mužský typ obezity-obezita v tvare jablka), kedy sa tuk hromadí

  v oblasti brucha

 

Tukové tkanivo v tele vzniká nahromadením tuku vytvoreného zo sacharidov a mastných kyselín v bunkách ( adipocytoch ). Celkový počet adipocytov je určený v ranných štádiách života a nemení sa ani pri chudnutí.

V prípade nerovnováhy medzi príjmom a výdajom energie a súvisiacim nevhodným životným štýlom môže dochádzať k zmenám v množstve a veľkosti tukového tkaniva, ktoré sa ukladá  aj v iných orgánoch. Tukové tkanivo je dynamické, reaguje na homeostatické a vonkajšie podnety a môže sa 15x sa zväčšiť. Je to vlastne metabolicky aktívny orgán, zásobáreň energie a endokrinný orgán  so sekréciou rôznych druhov hormónov. U ľudí s obezitou produkuje látky, ktoré vedú napríklad k chronickému zápalu, ateroskleróze a iným ochoreniam.

 

Výskyt obezity

Na Slovensku podľa odborníkov má obezitu a nadváhu vyše 60% ľudí a ich výskyt je obdobný ako v štátoch EÚ.

Svetové zdravotnícke organizácie si uvedomujú závažnosť problematiky obezity a po prvý raz sa v tomto jubilejnom roku  spojili a vyhlásili Svetový deň obezity na 4.marca 2020, s výzvou  „ Riešme spoločne obezitu v Európe" . Cieľom tohto dňa bolo zvýšiť informovanosť o obezite a daĺších ochoreniach, ktoré ovplyvňuje a  súčasne zlepšiť jej prevenciu, liečbu a starostlivosť.

 

Prihlásenie

Zabudnuté heslo

Predvoľby súkromia
Cookies používame na zlepšenie vašej návštevy tejto webovej stránky, analýzu jej výkonnosti a zhromažďovanie údajov o jej používaní. Na tento účel môžeme použiť nástroje a služby tretích strán a zhromaždené údaje sa môžu preniesť k partnerom v EÚ, USA alebo iných krajinách. Kliknutím na „Prijať všetky cookies“ vyjadrujete svoj súhlas s týmto spracovaním. Nižšie môžete nájsť podrobné informácie alebo upraviť svoje preferencie.

Zásady ochrany osobných údajov

Ukázať podrobnosti

Prihlásenie

Zabudnuté heslo