Nadváha a obezita – problém tretieho tisícročia
Medzi významné zdravotné problémy našej populácie patrí obezita, ktorá je považovaná právom za celosvetovú epidémiu a má ju takmer 2 mld ľudí vo svete.
Vyskytuje sa nielen u dospelých, ale rizikové je jej neustále zvyšovanie u detí. Obezita už nie je estetickým problémom niekoľkých jednotlivcov, ale stal sa z nej vážny socioekonomický problém.
Nárast obezity je vo väčšine prípadov spôsobený nevhodnou skladbou stravy a prejedaním sa, sedavým spôsobom života, nedostatkom telesného pohybu a obezitogénnym prostredím.
Obezita je považovaná za chronické ochorenie, pri ktorom sa v tele ukladá nadmerné množstvo tukového tkaniva, ktoré môže spôsobovať rôzne druhy ochorení.
Trochu histórie
Obezitu poznali už naši predkovia pred vyše 25.000 rokmi. Archeologické vykopávky sošiek Venuše ( Moravany nad Váhom, Willendorf v Rakúsku, Věstonice na južnej Morave , Malta ), zobrazujú ženu plných tvarov ako symbol plodnosti , materstva a ideál krásy.
Pozornosť obezite venovali aj starovekí lekári napríklad Avicenna, Hippokrates a Galén, ktorí upozorňovali na jej zdravotné riziká a navrhli prvé postupy liečby.
V stredoveku sa obezita vyskytovala u najmä vo vyšších vrstvách spoločnosti, medzi feudálmi, na rozdiel od ostatného obyvateľstva, ktoré vo väčšine prípadov trpelo chudobou.
Nové poznatky a hypotézy o vzniku obezity sa objavujú v 18. a 19. storočí , a niektoré z nich sú aktuálne aj v súčasnej dobe. Vďaka rozvoju lekárskej vedy bola intenzívnejšie venovaná pozornosť zdravému fyzickému a psychickému vývoju človeka.
V 20. storočí vznikajú rôzne druhy redukčných diét a neskôr nové lieky na liečbu obezity.
Aby sme mohli riešiť obezitu, musíme pochopiť jej problematiku, to znamená vedieť čo je obezita , kedy vzniká, aké sú jej príznaky, zdravotné následky a ako máme postupovať pri jej prevencii a liečbe.
Čo je obezita?
Podľa Európskej asociácie pre výskum obezity ( EASO ) je obezita definovaná ako abnormálne alebo nadmerné množstvo tuku, uložené vo vnútri viscerálnej a brušnej oblasti, ktoré môže zhoršiť zdravie. Obezita je vstupnou bránou pre celý rad chronických ochorení, včítane diabetu 2.stupňa, kardiovaskulárnych ochorení a niektorých druhov rakoviny.
Pre určenie stupňa obezity sa používa v praxi :
- výpočet Indexu telesnej hmotnosti ( BMI ) - hmotnosť človeka v kilogramoch delená druhou mocninou výšky v metroch ( kg/m2), ktorý je najužitočnejší ukazovateľ zdravotného rizika spojeného s nadváhou a obezitou
BMI = hmotnosť ( kg)
Výška (m2)
Klasifikačná tabuľka je z FB, môže sa zmenšiť
BMI |
Kategória |
Riziko |
pod 18,5 |
Podváha |
stredné až vysoké |
18,5 - 24,9 |
Normálna hmotnosť |
nízke |
25,0 - 29,9 |
Nadváha |
zvýšené |
30,0 - 34,9 |
Obezita 1. stupňa |
stredné |
35-39,9 |
Obezita 2. stupňa |
vysoké |
nad 40 |
Obezita 3. stupňa |
životu nebezpečné |
- meranie obvodu pása na vyhodnotenie brušného tuku a ukazovateľa zdravotného rizika spojeného s nadmerným množstvom tuku v páse : obvod pása meriame v polovici vzdialenosti medzi okrajom dolného rebra a horným okrajom panvovej kosti. Krajčírsky meter prikladáme ako opasok v horizontálnej polohe.
zdravý obvod pásu – z letáku Fakta o obezite EASO k WOD
- jednou z najpresnejších metód určenia obezity je meranie zloženia tela bioimpendančnou analýzou, ktorá umožňuje zmerať tukovú a beztukovú hmotu tela.
percento telesného tuku – leták Fakta o obezite EASO k WOD
Podľa rozloženia tuku v tele rozlišujeme 2 typy obezity :
- gynoidný ( ženský typ obezity- obezita v tvare hrušky ) s kumuláciou v oblasti
bokov a stehien, je menej nebezpečná
- androidný ( mužský typ obezity-obezita v tvare jablka), kedy sa tuk hromadí
v oblasti brucha
Tukové tkanivo v tele vzniká nahromadením tuku vytvoreného zo sacharidov a mastných kyselín v bunkách ( adipocytoch ). Celkový počet adipocytov je určený v ranných štádiách života a nemení sa ani pri chudnutí.
V prípade nerovnováhy medzi príjmom a výdajom energie a súvisiacim nevhodným životným štýlom môže dochádzať k zmenám v množstve a veľkosti tukového tkaniva, ktoré sa ukladá aj v iných orgánoch. Tukové tkanivo je dynamické, reaguje na homeostatické a vonkajšie podnety a môže sa 15x sa zväčšiť. Je to vlastne metabolicky aktívny orgán, zásobáreň energie a endokrinný orgán so sekréciou rôznych druhov hormónov. U ľudí s obezitou produkuje látky, ktoré vedú napríklad k chronickému zápalu, ateroskleróze a iným ochoreniam.
Výskyt obezity
Na Slovensku podľa odborníkov má obezitu a nadváhu vyše 60% ľudí a ich výskyt je obdobný ako v štátoch EÚ.
Svetové zdravotnícke organizácie si uvedomujú závažnosť problematiky obezity a po prvý raz sa v tomto jubilejnom roku spojili a vyhlásili Svetový deň obezity na 4.marca 2020, s výzvou „ Riešme spoločne obezitu v Európe" . Cieľom tohto dňa bolo zvýšiť informovanosť o obezite a daĺších ochoreniach, ktoré ovplyvňuje a súčasne zlepšiť jej prevenciu, liečbu a starostlivosť.